12 wskazówek, które powiedzą Ci jak schudnąć

image

Długa zima, stres w pracy, brak snu... to wszystko nie pozostaje bez wpływu na Twoją sylwetkę. W dzisiejszym artykule przedstawiamy 12 przydatnych wskazówek, które ułatwią Ci stosowanie diety i pomogą szybciej schudnąć.

Wskazówka 1: Nie należy mylić głodu z pragnieniem

Niestety, nie wiemy, jaka jest różnica między głodem a pragnieniem. Istnieje więc duże ryzyko przejadania się, gdy tak naprawdę potrzebna jest woda. Jeśli nie przestrzegasz reżimu picia (1,5-2 litry czystej wody dziennie), spróbuj wypić szklankę zwykłej wody, gdy następnym razem nagle poczujesz głód. Jeśli pół godziny później nadal jesteś głodny, to znaczy, że naprawdę nadszedł czas na przekąskę.

woda

Wskazówka 2: Jedz śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Idealne śniadanie zawiera wolne węglowodany i szybkie białka. Mogą to być słone płatki owsiane z gotowanymi jajkami lub płatki owsiane z mlekiem. Węglowodany o niskim IG (indeksie glikemicznym - miara wpływu produktu na poziom cukru we krwi) nasycą Cię, a białko ochroni Twoje mięśnie przed uszkodzeniami katabolicznymi.  

Nigdy nie kupuj płatków śniadaniowych: zawierają dużo cukru, a mało błonnika. Nie dość, że są one szkodliwe, to jeszcze po kilku godzinach znów będziesz głodny.

Wskazówka 3: Jedz mniej soli

Bez soli każda potrawa smakuje nijako. Ale nawet ugotowaną pierś z kurczaka można jeść z dodatkiem szczypty soli. Naprawdę nie należy przesadzać z solą. Sól powoduje zatrzymanie wody w organizmie, wzmaga apetyt i pragnienie. Skutkiem tego jest obrzęk i przejadanie się.

sól

Sprawdź także: Co jest ważniejsze w odchudzaniu: dieta czy ćwiczenia?

Wskazówka 4: Nie możesz się głodzić

Dieta to niewielkie ograniczenie kalorii. Nie chodzi o całkowitą rezygnację z jedzenia. Krótkotrwały post powinien być podejmowany wyłącznie za zgodą lekarza. W przeciwnym razie szkodzisz tylko sobie.

Ponadto regularne głodzenie się spowalnia metabolizm i proces spalania tłuszczu. A kiedy zakończysz dietę i wrócisz do normalnego sposobu odżywiania, przytyjesz jeszcze bardziej niż wcześniej. Należy więc jeść małe porcje w regularnych odstępach czasu. 

Wskazówka 5: Nie objadaj się stresem

Ludzie dzielą się na dwie kategorie. Pierwszy z nich nie może patrzeć na jedzenie, gdy jest zestresowany, podczas gdy drugi zjada wszystko w zasięgu wzroku. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, kontroluj się.

W sytuacjach stresowych zjedz coś delikatnego. 30-minutowy spacer, wypicie herbaty, ćwiczenia fizyczne. Jeśli to nie pomaga, można schrupać marchewkę lub zjeść płatki owsiane.

kobieta jedząca czekolade

Wskazówka 6: Jedz mięso

Mięso to białko. I nie gromadzi się na bokach. Jeśli więc chcesz schudnąć, włącz do swojej diety więcej białek zwierzęcych. Za optymalny stosunek białka, tłuszczu, węglowodanów w diecie uważa się odpowiednio 40:30:30. Oznacza to, że codzienna dieta powinna składać się w 40% z wolnych węglowodanów, w 30% z białek zwierzęcych i w 30% z tłuszczów. Jeszcze większe ograniczenie węglowodanów nie jest zalecane. Chyba że jest się zawodowym sportowcem.

Podczas diety mięso powinno być pieczone, gotowane lub gotowane na parze. Staraj się nie smażyć na dużej ilości oleju. Jeśli z jakiegoś powodu nie jesz mięsa, możesz znaleźć dla niego alternatywę. 

Wskazówka 7: Trzymaj słodycze z daleka

Jeśli wiesz, że nie masz siły woli ze stali, zrezygnuj ze słodyczy. Możesz nawet poprosić swoją drugą osobę, aby je ukryła: nie da się oszukać samego siebie.

Jeśli nie możesz obyć się bez słodyczy, zastąp je owocami lub suszonymi owocami. Oczywiście, jest tam również cukier. Ale nie tak bardzo jak w kawałku ciasta lub tarty z kremem.

Wskazówka 8: Zmniejsz spożycie cukru

Im więcej śmietanki i cukru w kawie, tym mniej kawy. Najlepiej oczywiście całkowicie unikać spożywania cukru. Jeśli napoje bez cukru nie smakują Ci, spróbuj zamienników cukru. Na przykład stewia lub inne. Zwróć uwagę na skład słodzika: najbezpieczniejsze z nich nie zawierają cyklaminianu sodu (dodatek do żywności E952).

Wskazówka 9: Nie obwiniaj się

Jeśli zdarzy Ci się pęknąć, nie obwiniaj się. Ludzie są słabi i nic, co ludzkie, nie jest nam obce. Należy dopilnować, aby takie momenty nie zdarzały się częściej niż raz w tygodniu. Ale nawet w tym przypadku szkodliwość powinna być jak najzdrowsza. Preferuj powolne węglowodany i "dobre" tłuszcze.

smutna kobieta

Wskazówka 10: Zaplanuj sobie "cheat day"

Prawie każda dieta zakłada ograniczenie węglowodanów w diecie. W przypadku niedoboru tego składnika odżywczego organizm zaczyna korzystać z wewnętrznych rezerw. Glikogen w mięśniach i wątrobie odpada jako pierwszy.

Im dłużej stosujesz dietę, tym wolniejsze jest tempo spalania tłuszczu. Dlatego raz w tygodniu można sobie pozwolić na oszukany posiłek, czyli obciążenie węglowodanami. Węglowodany powinny być jednak odpowiedniego rodzaju: o niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Wystarczy raz w tygodniu przez 12 godzin, aby pozwolić sobie na włączenie do diety takiego błogostanu. W ten sposób pobudzisz swój metabolizm, aby wrócił do normalnego tempa.

Wskazówka 11: Nie rozpraszaj się podczas jedzenia

Badania naukowe wykazały, że łączenie posiłków z innymi czynnościami zwiększa kaloryczność diety o około 30%. Jeśli więc zamierzasz zjeść posiłek, wstrzymaj wszystkie inne czynności. Jeśli nie jest to możliwe, umieść na talerzu dokładnie tyle, ile planujesz zjeść.

kobieta jedząca kanapki

Wskazówka 12: Jedz regularnie

Niektóre badania wykazują, że częstotliwość i regularność posiłków nie mają wpływu na skład ciała. Inne, wręcz przeciwnie, dowodzą bezpośredniej korelacji. Osobiste doświadczenie mówi nam, że to drugie rozwiązanie jest właściwe.

Jedz regularnie, małymi porcjami, w regularnych odstępach czasu. W ten sposób zawsze będziesz czuć się najedzony, co zmniejszy ryzyko przejadania się. Ponadto organizm nie będzie "wiedział", że jest na diecie. I nie spowalnia metabolizmu.

Wniosek

Aby schudnąć, należy spożywać mniej kalorii niż się zużywa. Jest to jedyny sposób na pozbycie się podskórnej tkanki tłuszczowej.

Warto uświadomić sobie jeszcze jeden fakt. Jeśli dieta spowodowała przybieranie na wadze, powrót do niej po zakończeniu diety spowoduje ponowne przybieranie na wadze podskórnej tkanki tłuszczowej. Jeśli chcesz utrzymać spadek wagi, musisz stosować tę samą dietę, co w czasie diety.

Prowadzi to do wniosku, że tylko powolna utrata wagi (1 kilogram tygodniowo) jest uważana za bezpieczną i skuteczną.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz